Europaforum - Hässleholm

Europaforum
MENY

Europaforum 2017 - Post brexit - Hur vill Sverige att framtidens Europa utformas?

Webbsändningar 2017

Programmet 2017

Programmet i stora drag:


Måndag 28 augusti:


  • Förmiddag - Seminarier om Europa i världen (Utrikespolitik, USA, Ryssland, Turkiet) bl. a seminariet Turkiet, flyktingarna och värderingarna – EU som en utrikespolitisk aktör i en ny värld
  • Eftermiddag – Seminarier om Europas ekonomi, bl. a seminariet Euron, bankerna och tilliten – Hur skapas finansiell stabilitet i Europa?


Tisdag 29 augusti:

 

Kretsar kring tankepapperna som Europeiska kommissionen släpper/släppt efter att ha presenterat vitboken EU 60 år


Onsdagen 30:

 

  • Förmiddag – Seminarier om Europa och rörligheten, bl.a seminariet EU:s asylpolitik och Dublinförordningen – En solidarisk reform för morgondagen?
  • Eftermiddag – EU och Demokratin (Diskussion om EU:s hälsa i de fyra stora medlämmarna DE,IT, FR och GB, samt om populismen.)Torsdagen 31:

 

  • Förmiddag – Information släpps 15 juni
  • Eftermiddag – Information släpps 15 juni

 

 

USA och Europa, vad händer under 2017?

I början på november gick USA till val och republikanen Donald Trump stod i slutändan som segrare. Med segern väcktes många frågeställningar med Europeisk koppling. Kommer Trump välja att helt och hållet överge förhandlingarna om frihandelsavtalet, TTIP, mellan USA och EU? Vilka konsekvenser skulle det i sådant fall få för EUs och Europas framtida ekonomiska tillväxt?

Trump har även skickat blandade signaler vad gäller hans inställning till Nato-samarbetet och den amerikanska försvarsnärvaron i Europa. Vilken betydelse kommer Nato att spela i Unionens och Europas framtida försvar?

 

Följetongen ”Brexit”

Det vi kanske minns mest från 2016 är den brittiska Brexit-omröstningen under midsommarhelgen som ledde till Storbritanniens utträde ur den Europeiska Unionen. Så sent som i föregående vecka talade Theresa May om att skapa ett starkare Storbritannien genom att återta den parlamentariska kontrollen från EU samt genom att lämna den inre marknaden. Vad detta innebär för Unionen och Europa i stort råder det fortfarande oklarheter om. För hur kommer de kvarvarande medlemsländerna att reagera? Kommer de sträva mot att göra skilsmässan så smärtsam som möjligt för att inte urvattna EU-medlemskapets betydelse, eller kommer de att acceptera en kompromiss i vilken Storbritannien delvis stannar kvar i den inre marknaden?


Fokus Turkiet under 2016

Turkiet var ett land som också kom att stå i centrum under Europaåret 2016. Mycket av det första kvartalet av det gångna året kom att präglas av debatten om den flyktinguppgörelse EU kom att avtala med Turkiet. Kritik riktades mot Unionen som anklagades för att ha offrat sina normativa ideal mot kortsiktiga lösningar och att ha gett Turkiet trumf på hand då Turkiet vid upprepade tillfällen försökt använda uppgörelsen till sin fördel i visumförhandlingar. Om EU nu tummat på sina normativa värderingar i flyktinguppgörelsen, vilka konsekvenser kan detta komma att få för EUs internationella roll, där man tidigare varit en normativ kraft att räkna med.

 

Turkiet och Europas förhållande skulle åter igen komma att stå i händelsernas centrum under 2016 då en fraktion av landets militär iscensatte en militärkupp i mitten på juli med målet att avsätta president Erdoğan. Men det visade sig snabbt att kuppmakarna misslyckats med sitt mål. Efterdyningarna av kuppen kom till stor del att handla om Erdoğans korståg mot sina politiska motståndare, media och minoritetsgrupper vilket ytterligare försämrade redan ansträngda relationer med EU. Frågorna som lever vidare även 2017 är hur de ansträngda relationerna mellan EU och Turkiet kan komma att påverka den gemensamma flyktingpolitik som EU enades kring under den senare halvan av 2016, men också hur relationerna kan komma att påverka de nyligen inledda förhandlingarna om ett enat Cypern.

 


 

 


Dela sidans innhåll:

Hässleholms Kommun